Barion Pixel

A Háttérhatalom


Már talán megszokhattátok, hogy az elmúlt hónapokban igencsak intenzíven jelen voltunk a közösségi médiás felületeken. Mind facebookon, mind Instagrammon állandó posztáradattal igyekszzük tudtotokra adni, mi történik éppen a Hajnali Sörfőzők háza táján. Ezt azért is gondoljuk kifejezetten fontosnak, mert ezekben az ínséges időkben személyesen sajnos nem találkozunk.
És annak is iszonyatosan örülünk, hogy folyamatosan reagáltok és írtok a posztjaink alá, ezzel is segítve munkásságunkat, érezzük, hogy ezért bizony megéri csinálni.
De!
Arról ritkán esik szó, hogy kik is azok az emberek, akik segítenek, inspirálnak, vagy csak együtt örülnek velünk amikor különböző söreink boldogságot a csempésznek a ti arcotokra vagy akárcsak egy kis fintort.
Ebben a blogbejegyzésben kicsit róluk szeretnénk beszélni és őket szeretnénk bemutatni nektek!

Mióta elindult a kisüzemi sörfőző karrierünk, több sörfőzdével is volt dolgunk együtt dolgozni, tanulni, és ezek által vált azzá a Hajnali, ami.

A „rég”múltban megtörtént együttműködésekről ebben az írásban csak röviden értekeznék, de mégis, muszáj megemlíteni őket, hiszen nélkülük nem tartanánk itt az biztos!


Első és a kisüzemi sörfőzés alapjaival bennünket megismertető főzde nem más volt, mint a jászapátii Yeast Side Sörfőzde, amit azóta is Lados Péter és Lados Szilvia működtet. Gerillaként sokat jártunk Jászapátiba, egészen 2019 júniusáig, amikor is váltottunk egyet. Mindig is jószívvel gondolunk vissza erre az időszakra, hiszen  az első állomás nélkül ma nyilván sehol nem lennénk. Itt lett lefőzve először a Fraktál, Porter, Szüret, és Farmer.

Azonban 2019 júliusában új vizekre eveztünk. Mondhatjuk távoli vizekre, mivel a fertőrákosi Krois Brewery fogadott szárnyai alá bennünket, és itt folytattuk sörfőző tevékenységünket Mühl Erikkel és Német Gáborral, a főzde tulajdonosaival csaknem egy éven keresztül. Itt készítettük el az első bajor búzasörünket, a Sramlit és a Szüret második kiadását. Sőt, még a mai napig is van egy kollaboráció velük, mely az Acid Stroke nevet viseli. Szerencsétek van, az ikonra kattintva meg is rendelhetitek.Most pedig következzen a jelen. Működésünk második évében járunk, amikor is 2020 márciusában megérkezett a nagy megújulás. Csapatunkból Marton Gergely „Geri” beférkőzött a Reketye sörfőzde üstjei és erjesztőtartályai közé, aki azóta is – mindenki örömére – remekül helytáll a világ szeme láttára. És ha ez nem lenne elég, még egy további srác elszegődött a főzdébe közülünk Molnár András aka „Monhó” személyében, így hát a sörfőzők duplán sörfőzők lettek!
Ebből az következett, hogy mostmár tudtuk nincs kibúvás, komolyan rá kell feküdni a Hajnali előtt álló út építésére, és kompromisszumot nem ismerően kell haladni előre!
Úgy gondoljuk, hogy mindezidáig jó pályán haladunk és a söreink is egyre jobbak.

Ha már szó esett a sörfőzdéről akkor nézzük is meg kicsit hosszabban, hogy mi fán terem a Reketye sörfőzde.

A saját szavaikkal elmondva:
 „A sörfőzés 2014 óta része az életünknek. Folyamatos fejlődés, tanulás jellemzi az eltelt időszakot. A befektetett munkának meglett az eredménye: elsőként jelentünk meg Magyarországon dobozos kisüzemi sörökkel melyekre a magyar és a nemzetközi piac egyaránt felfigyelt.

A Reketye Brewing Co. egy családi alapítású sörfőzde. Minden sörünk mögött áll valamilyen történet. Ezek a szövegek megmutatnak belőlünk valamit: apró részleteket, eseményeket, amik meghatározzák azt, hogy ma milyen emberek vagyunk és milyen sört főzünk. Egyedi grafikákon keresztül jelenítjük meg ezeket a történeteket, amelyek weboldalunkon olvashatóak is.

Sok inspirációt szereztünk a világ minden tájáról, de a mögöttünk lévő tapasztalat és a családi történetek a legerősebbek. Ezeket szeretnénk megosztani a söreinket fogyasztó emberekkel. Ezek a történetek megmutatnak belőlünk valamit, apró részleteket, eseményeket, amik meghatározzák azt, hogy ma milyen emberek vagyunk és milyen sört főzünk.”

               A nagytarcsai főzde életébe bekapcsolódva nem csak magáról a sör minden rezzenéséről tudunk rengeteg tapasztatlatot begyűjteni, de saját söreinknek a fejlődését is 100%-ban mi tudjuk felügyelni és amikor kritikus helyzet előtt állunk, azonnal döntést is tudunk hozni.
Minden nap sok a nevetés, sok az izgalom. Néha azért egy kis gond is felüti a fejét, de gyorsan fixáljuk is azt, szóval szinte említésre nem is méltó. A Reketye sörfőzde nagyban hozzájárul ahhoz, hogy sokat fejlődjünk a pályán és a Hajnali sörök is egyre jobbak legyenek, hiszen Reketye Zoli aka ”Headbrewer” komoly tapasztalatával és rendíthetetlen jóhangulatával el tudja rémiszteni a sörfőzés olykor kifürkészhetetlen voltát.

A főzde sötét bugyrain belül a sok munkatárs mellett viszont találkozhatunk más gerillával is!
Nem mással, mint Szabó Tomival az In Vitro Brewing tulajdonosával, sörfőzőjével!
Tomi a merő letisztultság és kecses stílus. A legtöbb söre amennyire egyszerű alapokra épít, annyira nagyszerű eredménnyel zár, és folyton csak tolja ő is a szekeret előre!
Tomi Angliából hazatérve csapott bele nem is olyan régen a főzésbe, ráadásul ő is itt, a Rekettyénél.  Amikor főz általában együtt nyomjuk végig ezeket az egynapos szeánszokat, amiket nagy többségében elégedettséggel és a jövőbe tekintő kíváncsisággal zárunk.

Velük vagyunk tehát napi szintű kapcsolatban, akivel együtt fejlődünk és próbálunk evezni a nagy sörtengeren, olykor egy likas ladikban, mint például a tavalyi év nagy része, és az idei év eleje. De bízzunk benne, hogy hamarosan felszállunk egy karavella kecses, de masszív fedélzetére, hogy aztán meghódítsuk a világot.

Mi a Hajnalinál fontosnak tartjuk azt, hogy lássátok, kik is vagyunk valójában és miért csináljuk azt, amit. Ezért is indítottuk el blogunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben – nélkülözve azokat az időket, amikor a sörcsap mellett állva beszélgetünk mindenről – a fontos gondolatok mégis maradjank meg és bízzunk együtt abban, hogy mielőbb kilövünk az űrbe. Fontos számunkra a közösség és a lehető legtöbb jelenlét, bármilyen is a minket körülvevő világ. Azt szeretnénk, ha a Hajnali egyet jelentene egy erős közösséggel, ami nyitott mindenre, mert az bizonyos, hogy nélkületek, akikkel a rendezvényeken, kocsmában beszélgetünk, s együtt szórakozunk, nem érné meg ezt csinálni!

Ezért, hogy ne csak szavainkat igyátok, össze is raktunk csak erre a blogbejegyzésre egy kis sörcsomagot amit alább hozzá is adhattok a kosaratokhoz.
Ebben mind a három sörfőző alakulat söreiből találtok ékes példát arra, hogy írásunk tükrözi a valóságot! Szóval, ha szeretnéd magad előtt látni a nyitóképet, akkor ne légy rest, kattints! 🙂


Pacsi!

Marton Gergely és Molnár András

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hu_HUHungarian